Hoe werkt een licentie?

Licentiehouderbedrijf

Een licentiehouderbedrijf gaat een overeenkomst aan met Deltalinqs waarin zij gemachtigd worden om de Deltalinqs Veiligheidsinstructies te verzorgen. Het licentiehouderbedrijf kan één of meerdere medewerkers aanmelden om gelicenseerd te worden als examinator (licentiehouder).

Licentiehouder

Een licentiehouder is verantwoordelijk voor het digitaal afnemen van de Deltalinqs veiligheidsinstructies aan eigen medewerkers en/ of medewerkers van derden waarvoor deze instructies een vereiste zijn om het terrein te mogen betreden en/ of aan het werk te gaan.

Het digitale toets systeem

De omgeving van het afnemen van de digitale Deltalinqs veiligheidsinstructies is een webbased systeem, inloggen kan via een standaard browser. Op aanvraag kan deze omgeving ingericht worden met de look-and-feel van het licentiehouderbedrijf. Tevens is het mogelijk om bijvoorbeeld eigen instructies en toetsen (in meerdere talen) in het systeem op te nemen.

Unieke toetsen

Voor het toetsen van de vernieuwde Deltalinqs instructies is een centrale database beschikbaar: het Deltalinqs Examen Systeem (DEXS). Met een internetverbinding en een licentiehouder heeft een gelicenseerd bedrijf altijd en overal toegang tot unieke toetsen, die na een aanvraag real-time en willekeurig worden samengesteld en verwerkt. Standaard zijn de instructies en toetsen in negen talen beschikbaar.

Wie kan toetsen aanvragen?

Het aanvragen van de toetsen kan alleen worden gedaan door een examinator (licentiehouder) van een bedrijf dat beschikt over een Deltalinqs licentieovereenkomst. De licentiehouder kan na een Licentiehouder training middels CBT, zelf instructies en toetsen beschikbaar stellen. Daarmee is de licentiehouder is een onmisbare schakel in de nieuwe werkwijze waarin betrouwbaarheid en integriteit voorop staan.

Hoe werkt het?

  1. De licentiehouder logt in met zijn gebruikersnaam en wachtwoord en stelt het systeem open voor de kandidaat.
  2. Kandidaat neemt plaats achter de computer en selecteert de taal voor de instructie(s).
  3. Kandidaat krijgt een keuzescherm en kan voor ‘Ik heb een DSP’ kiezen of niet. Bij de keuze voor DSP wordt het DSP nummer en de geboortedatum gevraagd. Daarna haalt het systeem de gegevens van de kandidaat op en hoeft de kandidaat niets meer in te voeren. Als de kandidaat geen DSP heeft, dan moeten zijn persoonsgegevens handmatig ingevoerd worden.
  4. Licentiehouder controleert gegevens en identiteit (identiteitsbewijs of paspoort) en bevestigt dit in het systeem en sluit af met zijn pincode.
  5. Systeem stapt door naar een overzicht waarin de instructies (zowel Deltalinqs veiligheidsinstructies als bedrijfsspecifieke instructies) staan in de geselecteerde taal (punt 2).
  6. Kandidaat zet de koptelefoon op en start de instructiefilm.
  7. Als de kandidaat de instructiefilm bekeken heeft start het systeem de bijbehorende toets in de juiste taal.
  8. Als de kandidaat alle toetsenvragen gemaakt heeft, krijgt hij automatisch de vragen te zien die hij foutief heeft beantwoord met daarbij het juiste antwoord.
  9. De kandidaat krijgt vervolgens de uitslag en de registratie wordt verwerkt.
  10. De kandidaat komt terug op punt 7 en kan een andere veiligheidsinstructie bekijken en de toets daarvan maken. Dit is een lus die de kandidaat volgt waarbij het mogelijk is alle instructies te volgen en alle toetsen te maken.

Kwaliteitsborging

Een waarborgcommissie ziet toe op de integriteit van het stelsel, de kwaliteit en actualiteit van de toets vragen.